Cum poti sa-ti faci masina mai inteligenta cu o interfata de diagnoza?

In timp ce asteptam cu totii ca diferite obiecte electronice pe care le folosim in viata de zi cu zi sa devina la fel de inteligente precum smartphone-ul trebuie sa stiti ca acest lucru se poate realiza rapid atunci cand vorbim de autovehiculul pe care il conduceti. Daca detineti o masina fabricata dupa anul 1996, va puneti conecta cu un dispozitiv simplu numic adapator OBD II si astfel puteti colecta o multe de date despre starea masinii.

Cele mai multe masini fabricate in anii 80 au un computer de diagnosticare la bord ( sau OBD) in interior. Aceste computere va permit sa aveti informatii despre orice componenta a masinii si in cazul unor problema sa o puteti rezolva cu usurinta.

Incepand cu 1 ianuarie anul 1996, toate masinile care au fost vandute in SUA era obligatoriu sa detine un port compatibil cu OBD II. Acest lucru ii permite oricarui posesor auto sa citeasca informatii despre masina.

In mare parte instrumentele OBD II au fost utilizate numai de catre profesionisti. Modelele prezente pe piata la ora actuala sunt foarte usor de utilizat si manvreat cu doar cateva apasari de buton. Recent aceste testere auto au fost realizate pentru a fi utile pentru oricine chiar si pentru cei ce nu au deloc cunostiinte in acest domeniu. De asemenea cea mai mare parte detin Bluetooth si Wi-fi pentru a va usura si mai mult procesul de diagnoza.

Ce puteti face cu un adaptor OBD II?

Ati putea fi surprinsi insa un detinator auto poate face o multime de lucruri interesanta chiar si cu cel mai putin costisitor aparat OBD II. Puteti cumpara un instrument de diagnoza cu functii de baza si care detine si Bluetooth la un pret foarte convenabil chiar daca exista si variante mai scumpe care ofera si mai multe caracteristici. Variantele mai scumpe de testere auto au in plus si adaptoare care se conecteaza la retelele 3G, includ GPD si caracteristici de economisire a nergiei. In functie de instrumentul de diagnoza pentru care optati puteti face cu acesta o multime de lucruri inclusiv:

Cat va costa benzina atunci cand calatoriti. Probabil un calcul va poate ajuta in aceasta situatie. Dar stiti cat va costa benzina pentru a merge la munca in fiecare zi sau cat va costa mersul prin oras? Cu ajutorul unui astfel de instrument comparati consumul si calculati care este cea mai eficienta varianta pentru buzunarele voastre. Pentru fiecare calatorie pe care o faceti va poate spune care este costul pentru a ajunge la destinatia dorita. De asemenea, va va motiva sa schimbati un stil de condus agresiv cu unul mai prudent pentru a reduce consumul de benzina si a ajunge la costuri foarte mici.

Verificati aparitia martorilor din bord. Nu veti sti niciodata ce inseamna un martor un bord pana cand nu veti ajunge cu masina la mecanic pentru o diagnoza. Insa exista o cale mult mai usoara, cu ajutorul unui tester auto puteti face acest lucru chiar acasa. Funtiile pe care aceste instrumente le detin ca vor oferi un cod de eroare specific. Unele testere auto va pot spune imediat ce inseamna acel cod de eroare, puteti detine un catalog de reparatii sau sa cautati acel cod de eroare pe google si veti afla imediat care este problema. Utilizand un tester auto acasa puteti afla daca este o problema minora e eroare complet banala pe care o puteti remedia in cateva minute sau este nevoie sa ajungeti cu masina la un mecanic auto.

Iti arata unde ti-ai parcat masina. Aceste instrumente sunt conectate la telefon si cu ajutorul GPS-ului va indica locul unde ati parcat masina. De asemenea, anumite functii va pot localiza masina chiar si atunci cand nu se afla aproape de telefon. Astfel, daca cineva ma foloseste masina cu ajutorul telefonului puteti urmati exact unde se afla.

Obtineti ajutor de la serviciile de urgenta. Poate detecta daca sunteti implicat intr-un accident grav. Operatorul va apela si va va intreba daca aveti nevoie de asistenta. Daca se raspunde cu da sau daca nu se aude nimic, ei vor apela serviciile de uregenta in locul tau si le vor trimite exact acolo unde te afli. De asemenea, operatorii vor ramane cu tine la telefon pana cand vor ajunge serviciile de urgenta.

Va puteti conecta la IFTTT, ALEXA si alte aplicatii. Daca nu v-ati convins inca ca aceste intrumente sunt destul de performanta, puteti sa le asociati cu anumite aplicatii si gadget-uri intelifente de acasa prin intermediul IFTTT. Acestea va permit sa inregistrati date despre modul in care functioneaza masina si sa programati anumite functii. De asemenea ca puteti conecta la Alexa pentru a intreba unde este masina sau daca aveti nevoie de combustibil.

In concluzie, daca va doriti ca masina sa fie mult mai inteligenta nu aveti nevoie de instrument de diangoza foarte scumpe. Cele accesibile sunt o modalitate usoara de a va obisnui cu functiile pe care vi le ofera apoi treptat sa ajungeti la cele ce detine caracteristici mult mai avansate.