Ce-si doresc posesorii de camioane, remorici si utilaje grele de la un scanner heavy duty?

Exista elemente esentiale si diferente majore in caracteristicile si functionalitatile pe care sa vi le doriti de la un tester pentru camioane, ce separa complet cerintele in aceasta domeniu.

La prima vedere, unele instrumentele de scanare pentru camioane va pot parea similare cu cele pentru masini usoare insa chiar inainte de a va conecta la vehicul veti putea observa o serie de diferente. Prima diferenta intre acestea o puteti observa la conectorii utilizati pentru a comunica cu vehiculul. Vehiculele usoare utilizeaza conectorul standard OBD II cu 16 pini. In schimb, unele vehicule cu capacitate medie si mare pot necesita acelasi conector OBD II insa cu 6 si 9 pini folositi pentru majoritatea vehiculelor grele. De asemenea, nu exista o dorinta a producatorului de a face un singur tip de conector sau un singur protocol de informatii.

Acces la modulele de sistem. Comparativ cu o masina mica un camion poate fi compus dintr-o varitate de sisteme fabricate de catre producatori, echipamente originale. Camioanele sunt construite de catre producatori intr-un mod diferit. Motoarele, transmisiile, sistemele de franare si alte sisteme sunt furnizate sub marci unice si amestecate in mult mai multe combinatii comparativ cu masinile mici. Variantele pentru toate aceste combinatii provoaca un efort de acoperire mult mai mare pentru un instrument de scanare pentru camioane in comparatie cu cele pentru scanerea masinilor mici.

De obicei lucrurile pe care doresc sa le stie posesorii de camioane, remorici si utilaje grele atunci cand solicita o diagnoza sunt daca se citi modulele importante precum motorul, panourile de instrumente, franele, transmisia daca este cazul.

Actualizarile software si licentele pe termen lung. Majoritatea instrumentele de scanare au acces la actualizari de software extinse si frecvente pentru a avea cea mai actuala acoperire a instrumentului. Mai multe actualizari alt acestor interfete de diagnoza continua si sunt tot mai frecvente. De asemenea, in cazul instrumentele de scanare pentru utilaje grele actualizarile sunt mai incete comparativ cu cele pentru masini mici. Acest lucru este cauzat de lipsa de standardizare a protocoalelor pentru camioane. De asemenea, trebuie sa stiti insa ca majoritatea producatorilor de instrumente de scanare pentru camioane si utilaje grele lanseaza actualizari trimestriale. Se doreste ca pe viitor schimbarea sa continue prin a se concetra pe actualizari mai simple si mai frecvente pentru instrumentele de scanare heavy duty. Producatorii sunt constienti ca soft-ul are intotdeauna nevoie de dezvoltare, iar abilitatea unui producator de a pune rapid la dispozitie imbunatatiri ale software-ului este esentiala.

Un instrument de scanare aftermarket. Desi acesta este un termen relativ nou in industria de testere pentru camioane, este dorit din ce in ce mai mult. Atelierele de reparatii pentru camioane, remorci si utilaje grele si cei ce detin astfel astfel de vehicule, isi doresc sa aiba instrumentele necesare pentru a ajuta diagnosticarea camioanelor si a utilajelor grele, la acelasi capacitati precum orice alt tehnician din industrie, inclusiv capabilitati bidirectionale de testare a vehiculelor, controale de parametrii si diagrame de conexiuni.

Controlul bidirectional sau capacitatea de a controla sistemele vehiculului utilizand interfata instrumentului de scanare le ofera tehnicienilor posibilitatea de a efectua diferite teste si diagnostice pe vehicule. Un exemplu simplu: deschiderea sau inchiderea ferestrelor in mod automat utilizand instrumentul de scanare in locul comutatorului de pe autovehicul.

In concluzie, pe langa cele mentionate mecanicii si posesorii de camioane, remorci si utilaje grele isi doresc acces la sistemul de franare, codificarea injectorilor, schimbarea vitezei rutiere, modificarea controlului de croaziera, controale bidirectionale, controlul senzorului de viteza a rotilor si multe alte lucruri de acest gen. Bineinteles, la ora actuala unele instrumente de scanare performante pot oferi o parte dintre aceste cerinte insa in timp producatorii de instrumente de scanare pentru remoci, camione si utilaje grele isi doresc sa dezvolte aceasta arie din ce in ce mai mult. Pana atunci utilizati toate functiile si caracteristicile acestor interfete de diagnoza performante si aveti grija ca vehiculul pe care il aveti sa ramana in cea mai buna conditie.